Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a ešte chvíľu šľaháme. Potom pridáme žĺtky, olej a kypriaci prášok do pečiva. Zmes rozdelíme na tri časti a do každej zamiešame iný pudingový prášok. Do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy postupne nalejeme všetky tri cestá a pečieme v stredne teplej rúre 45 - 50 minút. Vychladnutú bábovku posypeme práškovým cukrom, ktorý sme rozmiešali s trochou vanilínového cukru.
nedeľa 31. júla 2016
Trojfarebná bábovka
6 vajec., 180 g kryštálového cukru., dl oleja., 1/2 balíčka prášku do pečiva., 3 lyžice BB pudingu., vanilkový puding., jahodový alebo malinový puding., 20 g margarínu., 20 g hrubej múky na vysypanie formy.,
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a ešte chvíľu šľaháme. Potom pridáme žĺtky, olej a kypriaci prášok do pečiva. Zmes rozdelíme na tri časti a do každej zamiešame iný pudingový prášok. Do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy postupne nalejeme všetky tri cestá a pečieme v stredne teplej rúre 45 - 50 minút. Vychladnutú bábovku posypeme práškovým cukrom, ktorý sme rozmiešali s trochou vanilínového cukru.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a ešte chvíľu šľaháme. Potom pridáme žĺtky, olej a kypriaci prášok do pečiva. Zmes rozdelíme na tri časti a do každej zamiešame iný pudingový prášok. Do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy postupne nalejeme všetky tri cestá a pečieme v stredne teplej rúre 45 - 50 minút. Vychladnutú bábovku posypeme práškovým cukrom, ktorý sme rozmiešali s trochou vanilínového cukru.
Zeleninový šalát
1 väčší zeler., soľ., 2 - 3 rajčiaky., zelená paprika., olej.,
Zeler omyjeme, očistíme, jemne postrúhame a trocha osolíme. Rajčiaky a papriku nakrájame na malé kúsky, primiešame k zeleru, pridáme trocha oleja. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu postáť.
Zeler omyjeme, očistíme, jemne postrúhame a trocha osolíme. Rajčiaky a papriku nakrájame na malé kúsky, primiešame k zeleru, pridáme trocha oleja. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu postáť.
Fašírky z miešaného mäsa
500 g miešaného mäsa., 2 stredne veľké zemiaky., cibuľa., strúčik cesnaku., rožok., soľ., mleté čierne korenie., 2 vajcia., postrúhaná citrónová kôra., strúhanka., olej na vyprážanie.,
Na mäsovom mlynčeku zomelieme mäso, v šupke uvarené, olúpané zemiaky, cibuľu, cesnak a v mlieku namočený vytlačený rožok. Masu osolíme, okoreníme, pridáme jedno vajce a trošku postrúhanej citrónovej kôry. Dobre rozmiešame a formujeme fašírky., Obaľujeme ich v rozšľahanom vajci a v strúhanke. Vyprážame v horúcom oleji.
Na mäsovom mlynčeku zomelieme mäso, v šupke uvarené, olúpané zemiaky, cibuľu, cesnak a v mlieku namočený vytlačený rožok. Masu osolíme, okoreníme, pridáme jedno vajce a trošku postrúhanej citrónovej kôry. Dobre rozmiešame a formujeme fašírky., Obaľujeme ich v rozšľahanom vajci a v strúhanke. Vyprážame v horúcom oleji.
Bulharský šalát
300 g zelenej papriky., soľ., mleté čierne korenie., 300 g rajčiakov., 200 g cibule., 300 g šalátových uhoriek., petržlenová vňať., 30 g oleja., ocot., 80 g tvrdého syra.,
Umyté zelené papriky krátko opečieme na pekáči, zbavíme šupiek a jadier a pokrájame. Na mise ich osolíme, okoreníme a zmiešame s ostatnou pokrájanou zeleninou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Šalát pokvapkáme olejom, podľa chuti okyslíme octom a posypeme strúhaným syrom. Podávame so sendvičom ako samostatné jedlo.
Umyté zelené papriky krátko opečieme na pekáči, zbavíme šupiek a jadier a pokrájame. Na mise ich osolíme, okoreníme a zmiešame s ostatnou pokrájanou zeleninou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Šalát pokvapkáme olejom, podľa chuti okyslíme octom a posypeme strúhaným syrom. Podávame so sendvičom ako samostatné jedlo.
Rýchla špecialita z lunchmeatu
konzerva lunchmeat., 4 plátky tvrdého syra., špáradlá., 40 g hladkej múky., 2 vajcia., 150 g strúhanky., 150 g oleja.,
Lunchmeat pokrájame na 8 tenkých plátkov. Medzi dva plátky lunchmeatu vložíme plátky syra a spojíme špáradlami. Obalíme v preosiatej múke, v rozšľahaných vajciach a potom v strúhanke. Vypražíme po oboch stranách v dobre rozpálenom oleji. Ihneď podávame. Ako príloha je vhodná zemiaková kaša a zeleninový šalát alebo chlieb a tatárska omáčka.
Lunchmeat pokrájame na 8 tenkých plátkov. Medzi dva plátky lunchmeatu vložíme plátky syra a spojíme špáradlami. Obalíme v preosiatej múke, v rozšľahaných vajciach a potom v strúhanke. Vypražíme po oboch stranách v dobre rozpálenom oleji. Ihneď podávame. Ako príloha je vhodná zemiaková kaša a zeleninový šalát alebo chlieb a tatárska omáčka.
Plnený kapustový list
12 listov z kapusty., konzerva lunch meatu alebo 200 g mäkkej salámy., kečup., olej., 3 vajcia., 60 g tvrdého syra.,
Kapustové listy sparíme horúcou vodou aby zmäkli. Potom ic rozložíme na dosku a na každý list dáme hranolček lunch meatu alebo 2 plátky salámy, pokvapkáme kečupom, stočíme a vložíme do dobre vymasteného pekáča. Stočené listy pokvapkáme olejom, zalejeme rozšľahanými vajcia, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do zlata. Podávame so zemiakmi.
Kapustové listy sparíme horúcou vodou aby zmäkli. Potom ic rozložíme na dosku a na každý list dáme hranolček lunch meatu alebo 2 plátky salámy, pokvapkáme kečupom, stočíme a vložíme do dobre vymasteného pekáča. Stočené listy pokvapkáme olejom, zalejeme rozšľahanými vajcia, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do zlata. Podávame so zemiakmi.
Kapustová polievka s klobásou
500 g bielej kapusty., 50 g údenej slaniny., 60 g cibule., rasca., mleté čierne korenie., soľ., l mäsového vývaru., 200 g klobásy., 100 g tvrdého syra., vegeta.,
Kapustu očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké rezance. Slaninu pokrájame na kocky, vyškvaríme a na nej opražíme pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájanú kapustu, rascu, korenie a soľ. Zalejeme vývarom z mäsa alebo z masoxu a varíme asi 25 minút. Pred koncom varu vložíme do polievky umytú a na kolieska pokrájanú klobásu. Do každej porcie polievky dáme nasrúhaný syr a dochutíme vegetou.
Kapustu očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké rezance. Slaninu pokrájame na kocky, vyškvaríme a na nej opražíme pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájanú kapustu, rascu, korenie a soľ. Zalejeme vývarom z mäsa alebo z masoxu a varíme asi 25 minút. Pred koncom varu vložíme do polievky umytú a na kolieska pokrájanú klobásu. Do každej porcie polievky dáme nasrúhaný syr a dochutíme vegetou.
Šafranová ryža
1 lyžica masla., cibuľa., 6 celých klinčekov., 6 strukov kardamónu., 6 zrniek čierneho korenia., 300 g dlhozrnnej ryže., kúsok škoricovej kôry., 500 ml horúceho slepačieho vývaru., 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry., 2 lyžice citrónovej šťavy., štipka šafranu.,
V rajnici zohrejeme maslo a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme klinčeky, mierne roztlčený kardamón, korenie a škoricu. Prisypeme ryžu a miešame na miernom ohni 2 - 3 minúty. Prilejeme horúci vývar a pridáme citrónovú kôru a šťavu. Necháme zovrieť dusíme na miernom ohni pod pokrievkou asi 10 minút. Medzitým štipku šafranu prelejeme vriacou vodou a necháme stáť päť minút. Šafrán potom vyžmýkame, posypeme ním ryžu, prelejeme šafranovou vodou, ale nemiešame. Prikrytú ryžu dusíme 8 minút a necháme stáť ešte päť minút. Ryžu premiešame, koreniny odstránime. Podávame k indickým jedlám, ale aj s praženými mandľami, hrozienkami a hráškom.
V rajnici zohrejeme maslo a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme klinčeky, mierne roztlčený kardamón, korenie a škoricu. Prisypeme ryžu a miešame na miernom ohni 2 - 3 minúty. Prilejeme horúci vývar a pridáme citrónovú kôru a šťavu. Necháme zovrieť dusíme na miernom ohni pod pokrievkou asi 10 minút. Medzitým štipku šafranu prelejeme vriacou vodou a necháme stáť päť minút. Šafrán potom vyžmýkame, posypeme ním ryžu, prelejeme šafranovou vodou, ale nemiešame. Prikrytú ryžu dusíme 8 minút a necháme stáť ešte päť minút. Ryžu premiešame, koreniny odstránime. Podávame k indickým jedlám, ale aj s praženými mandľami, hrozienkami a hráškom.
Hovädzia roláda so zeleninou
700 g hovädzieho mäsa., soľ., mleté čierne korenie., mletá rasca., pikantná horčica., worcesterská omáčka., 2 väčšie mrkvy., pór., 150 g hrášku, 2 kapie., natvrdo uvarené vajcia., soľ., mleté čierne korenie.,
Umyté mäso naklepeme tak, aby sme naň mohli ukladať plnku. Mäso osolíme, okoreníme, posypeme mletou rascou, potrieme pikantnou horčicou a pokvapkáme worcesterskou omáčkou. Po povrchu poukladáme pokrájaný pór, rozštvrtené mrkvy, hrášok vajcia a kapiu. Mierne osolíme, okoreníme a zvinieme do rolády. Poprepichujeme kovovými špáradlami na španielské vtáčiky alebo ovinieme bielou niťou. Roládu opražíme na horúcom oleji zo všetkých strán, Do výpeku prilejeme trochu horúcej vody alebo bujón a domäkka upečieme v rúre za občasného podlievania. Roládu servírujeme v teplom stave, ale veľmi chutná je i za studena na rôzne obložené misy.
Umyté mäso naklepeme tak, aby sme naň mohli ukladať plnku. Mäso osolíme, okoreníme, posypeme mletou rascou, potrieme pikantnou horčicou a pokvapkáme worcesterskou omáčkou. Po povrchu poukladáme pokrájaný pór, rozštvrtené mrkvy, hrášok vajcia a kapiu. Mierne osolíme, okoreníme a zvinieme do rolády. Poprepichujeme kovovými špáradlami na španielské vtáčiky alebo ovinieme bielou niťou. Roládu opražíme na horúcom oleji zo všetkých strán, Do výpeku prilejeme trochu horúcej vody alebo bujón a domäkka upečieme v rúre za občasného podlievania. Roládu servírujeme v teplom stave, ale veľmi chutná je i za studena na rôzne obložené misy.
Čučoriedkovy koláč
250 g hladkej múky., polievková lyžica práškového cukru., 125 g masla., vajce., 2 polievkové lyžice studenej vody., na hrot noža soli., 500 g čučoriedok alebo odkvapkaného čučoriedkového kompótu, mrvenička z 50 g práškového cukru., 60 g hrubej múky., 45 g masla a trochy škorice.,
Z preosiatej hladkej múky, cukru, masla, vajca, vody a trochy soli vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme do vymastenej okrúhlej formy. Po povrchu obložíme umytými čučoriedkami a posypeme mrveničkou z práškového cukru, hrubej múky, nasla a trochy škorice. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre.
Z preosiatej hladkej múky, cukru, masla, vajca, vody a trochy soli vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme do vymastenej okrúhlej formy. Po povrchu obložíme umytými čučoriedkami a posypeme mrveničkou z práškového cukru, hrubej múky, nasla a trochy škorice. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre.
Vanilkový sen
600 ml vanilkovej zmrzliny., 2 PL pomarančového likéru., 2 PL koňaku., pomaranč na zdobenie.,
Ručným šľahačom pomaly vyšľaháme všetky prísady. Nesmieme šľahať príliš dlho, aby zmes priveľmi nezhustla. Ihneď nalejeme do vychladených pohárov. Každý ozdobíme kúskom pomaranča.
Ručným šľahačom pomaly vyšľaháme všetky prísady. Nesmieme šľahať príliš dlho, aby zmes priveľmi nezhustla. Ihneď nalejeme do vychladených pohárov. Každý ozdobíme kúskom pomaranča.
Kávové potešenie
4 PL silnej kávoviny., 75 g posekaných vlašských orechov., 175 g polohrubej múky., 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva., 175 g zmäknutého masla., 175 g cukru., 3 veľké vajcia.,
Kávová náplň a poleva: PL kávoviny., PL cukru., 250 g mascarpone., 200 ml krémového syra.,
Ozdoba: 10 polovičiek vlašských orechov.,
Polohrubú múku preosejeme s práškom do pečiva do hlbšej misy. Potom pridáme všetky ostatné suroviny, okrem vlašských orechov a kávoviny. Maslo musí byť úplne mäkké, Elektrickým šľahačom vypracujeme cesto. Nakoniec jemne primiešame kávovinu a oriešky. Cesto rozdelíme na 2 časti a vylejeme do pripravených tortových foriem. Pečieme 25 - 30 minút. V malom množstve vriacej vody (55 ml) miešame cukor a kávovinu, až kým sa nerozpustí. Po vychladnutí zmiešame s mascarpone a krémovým syrom. Kávovú náplň rozdelíme na 2 časti. Po vychladnutí natrieme tortový korpus polovičkou náplne, prikryjeme druhým korpusom. Zvyšnou plnkou potrieme celý povrch koláča. Nakoniec tortu ozdobíme polovičkami vlašských orechov. Necháme (najlepšie v chladničke) dobre odstáť.
Kávová náplň a poleva: PL kávoviny., PL cukru., 250 g mascarpone., 200 ml krémového syra.,
Ozdoba: 10 polovičiek vlašských orechov.,
Polohrubú múku preosejeme s práškom do pečiva do hlbšej misy. Potom pridáme všetky ostatné suroviny, okrem vlašských orechov a kávoviny. Maslo musí byť úplne mäkké, Elektrickým šľahačom vypracujeme cesto. Nakoniec jemne primiešame kávovinu a oriešky. Cesto rozdelíme na 2 časti a vylejeme do pripravených tortových foriem. Pečieme 25 - 30 minút. V malom množstve vriacej vody (55 ml) miešame cukor a kávovinu, až kým sa nerozpustí. Po vychladnutí zmiešame s mascarpone a krémovým syrom. Kávovú náplň rozdelíme na 2 časti. Po vychladnutí natrieme tortový korpus polovičkou náplne, prikryjeme druhým korpusom. Zvyšnou plnkou potrieme celý povrch koláča. Nakoniec tortu ozdobíme polovičkami vlašských orechov. Necháme (najlepšie v chladničke) dobre odstáť.
Ružové pokušenie
300 ml mlieka., 300 g mrazených jahôd., 600 ml jahodovej zmrzliny., 450 ml sódovej vody.,
V mixéri rozmixujeme jahody s mliekom (mixujeme 15 sekúnd) a naplním 6 pohárov. Do každého pridáme kopček jahodovej zmrzliny a pomaly zalejeme sódu. Podávame ihneď.
V mixéri rozmixujeme jahody s mliekom (mixujeme 15 sekúnd) a naplním 6 pohárov. Do každého pridáme kopček jahodovej zmrzliny a pomaly zalejeme sódu. Podávame ihneď.
Vyprážané jahody
vajce., 75 g múky., 1/2 lyžičky škorice., lyžica oleja., 1/8 minerálnej vody., 500 g menších tvrdých jahôd., 2 lyžice cukru., lyžica vanilkového cukru., tuk na vyprážanie., práškový cukor.,
Žĺtok zmiešame s múkou, škoricou, olejom a minerálkou a zakryté cesto necháme 30 minút odpočívať. Umyté a očistené jahody na ktorých sme ponechali stopky, obalíme v cukre, do ktorého sme pridali vanilkový cukor. Tuhý sneh z bielka vmiešame do cesta, do ktorého namáčame jahody a potom ich v rozpálenom tuku vyprážame do zlatova. Odkvapkané na papierovej utierke ich napokon posypeme práškovým cukrom.
Žĺtok zmiešame s múkou, škoricou, olejom a minerálkou a zakryté cesto necháme 30 minút odpočívať. Umyté a očistené jahody na ktorých sme ponechali stopky, obalíme v cukre, do ktorého sme pridali vanilkový cukor. Tuhý sneh z bielka vmiešame do cesta, do ktorého namáčame jahody a potom ich v rozpálenom tuku vyprážame do zlatova. Odkvapkané na papierovej utierke ich napokon posypeme práškovým cukrom.
Zmrzlinová bábovka
1500 g jahôd., 4 lyžice práškového cukru., 250 g lučiny alebo žervé., 350 g kyslej smotany., 6 lyžíc cukru., 400 g šľahačkovej smotany., postrúhaná kôra z pomaranča., 50 g pistácií.,
600 g jahôd umyjeme, usušíme a odstopkujeme. Jahody rozmačkáme, prepasírujeme cez sito a zmiešame s cukrom. Syr zmiešame s kyslou smotanou a cukrom. Ušľaháme šľahačku a spolu s pomarančovou kôrou ju vmiešame do syrovej hmoty. Bábovkovú formu plníme striedavo vrstvou zmiešanej hmoty a pretlakom zo zvyšných jahôd. Niekoľkými ťahmi vidličkou potom vytvoríme mramorový efekt a bábovku necháme cez noc zmraziť. Bábovku vyberieme tak, že guľatým nožom uvoľníme okraje, formu uzavrieme tanierom a preklopíme. Čakáme ešte asi 30 minút, kým obsah formy povolí. Dezert vložíme ešte na 30 minút do mrazničky, aby vnútorná vrstva opäť stuhla.
600 g jahôd umyjeme, usušíme a odstopkujeme. Jahody rozmačkáme, prepasírujeme cez sito a zmiešame s cukrom. Syr zmiešame s kyslou smotanou a cukrom. Ušľaháme šľahačku a spolu s pomarančovou kôrou ju vmiešame do syrovej hmoty. Bábovkovú formu plníme striedavo vrstvou zmiešanej hmoty a pretlakom zo zvyšných jahôd. Niekoľkými ťahmi vidličkou potom vytvoríme mramorový efekt a bábovku necháme cez noc zmraziť. Bábovku vyberieme tak, že guľatým nožom uvoľníme okraje, formu uzavrieme tanierom a preklopíme. Čakáme ešte asi 30 minút, kým obsah formy povolí. Dezert vložíme ešte na 30 minút do mrazničky, aby vnútorná vrstva opäť stuhla.
Jahodové srdce
300 g mrazeného lístkového cesta., 25 g práškového cukru., 1 a 1/2 balíčka stužovača šľahačky., 2 cl čerešňového likéru., 200 ml sladkej šľahačky., 25 g sekaných pistácií., 250 g jahôd., mätové lístky.,
Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý cm a položíme na plech opláchntý vodou. Z cesta vyrežeme podľa papierovej šablóny srdce a povrch niekoľkokrát popicháme vidličkou. Zo zvyškov nakrájame 3 prúžky, z ktorého upletieme vrkôčik. Ten potrieme vodou a umiestnime okolo koláča na plechu. Pečieme ho v predhriatej rúre asi 25 minút. Práškový cukor zmiešame zo stužovačom šľahačky, zmes pridáme do šľahačky a ušľaháme dotuha. Do šľahačky zamiešame likér a pistáciové orechy a natrieme ju na upečený korpus. Umyté, očistené a odkvapkané jahody poukladáme na tortu, ktorú ozdobíme mätovými lístkami i mašličkou upečenou z lístkového cesta. Napokon tortu posypeme práškovým cukrom.
Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý cm a položíme na plech opláchntý vodou. Z cesta vyrežeme podľa papierovej šablóny srdce a povrch niekoľkokrát popicháme vidličkou. Zo zvyškov nakrájame 3 prúžky, z ktorého upletieme vrkôčik. Ten potrieme vodou a umiestnime okolo koláča na plechu. Pečieme ho v predhriatej rúre asi 25 minút. Práškový cukor zmiešame zo stužovačom šľahačky, zmes pridáme do šľahačky a ušľaháme dotuha. Do šľahačky zamiešame likér a pistáciové orechy a natrieme ju na upečený korpus. Umyté, očistené a odkvapkané jahody poukladáme na tortu, ktorú ozdobíme mätovými lístkami i mašličkou upečenou z lístkového cesta. Napokon tortu posypeme práškovým cukrom.
Mandľová bábovka s makronkovou náplňou
250 g mäkkého masla., 150 g práškového cukru., vanilínový cukor., 2 vajcia., 3 žĺtka., PL rumu., 300 g hladkej múky., puding s vanilkovou príchuťou., kypriaci prášok do pečiva., 125 ml mlieka.,
Na makronkovú náplň: 3 bielka., 100 g práškového cukru., PL rumu., 200 g nastrúhaných mandlí., 50 g nastrúhanej horkej čokolády.,
Na ozdobu: balíček tmavej polevy., trochu opražených sekaných mandlí.,
Maslo s práškovým a vanilínovým cukrom vytrieme do peny. Postupne zapracujeme vajcia, žĺtky a rum. Zmiešame múku, puding a kypriaci prášok a striedavo s mliekom zašľahávame do vaječnej peny. Štvrtinu cesta vylejeme do veľkej bábovkovej formy vymazanej tuhým tukom a vysypanej hrubou múkou. Po celom obvode vytvoríme v ceste stierkou žliabok.
Príprava makronkovej náplne: Z bielkov ušľaháme sneh, postupne pridávame cukor a vyšľaháme do tuha. Zľahka vmiešame rum, mandle a čokoládu. Polovicu dáme do žliabku v ceste a povrch náplne zarovnáme do hladka. Nalejeme necelú polovicu zvyšného cesta a opäť urobíme priehlbinu. Do nej nalejeme zvyšnú polovicu makronkovej náplne a zarovnáme dohladka. Zakryjeme zvyšným cestom, vyhladíme a dáme piecť. Pečieme 60 - 65 minút. Po upečení necháme bábovku asi 15 minút vychladnúť vo forme a potom vyklopíme na mriežku. Necháme úplne vychladnúť. Polevu rozpustíme podľa návodu a bábovku polejeme. Na ešte teplú polevu nasypeme opražené mandle. Po vychladnutí polevy môžeme servírovať.
Na makronkovú náplň: 3 bielka., 100 g práškového cukru., PL rumu., 200 g nastrúhaných mandlí., 50 g nastrúhanej horkej čokolády.,
Na ozdobu: balíček tmavej polevy., trochu opražených sekaných mandlí.,
Maslo s práškovým a vanilínovým cukrom vytrieme do peny. Postupne zapracujeme vajcia, žĺtky a rum. Zmiešame múku, puding a kypriaci prášok a striedavo s mliekom zašľahávame do vaječnej peny. Štvrtinu cesta vylejeme do veľkej bábovkovej formy vymazanej tuhým tukom a vysypanej hrubou múkou. Po celom obvode vytvoríme v ceste stierkou žliabok.
Príprava makronkovej náplne: Z bielkov ušľaháme sneh, postupne pridávame cukor a vyšľaháme do tuha. Zľahka vmiešame rum, mandle a čokoládu. Polovicu dáme do žliabku v ceste a povrch náplne zarovnáme do hladka. Nalejeme necelú polovicu zvyšného cesta a opäť urobíme priehlbinu. Do nej nalejeme zvyšnú polovicu makronkovej náplne a zarovnáme dohladka. Zakryjeme zvyšným cestom, vyhladíme a dáme piecť. Pečieme 60 - 65 minút. Po upečení necháme bábovku asi 15 minút vychladnúť vo forme a potom vyklopíme na mriežku. Necháme úplne vychladnúť. Polevu rozpustíme podľa návodu a bábovku polejeme. Na ešte teplú polevu nasypeme opražené mandle. Po vychladnutí polevy môžeme servírovať.
Hruškový koláč
170 g hladkej múky., KL kypriaceho prášku do pečiva., 75 g práškového cukru., vanilínový cukor., trochu nastrúhanej citrónovej kôry., štipka soli., vajce., 100 g mäkkého masla alebo margarínu.
Na tvarohovú náplň: 500 g tvarohu na pečenie., 2 - 3 PL práškového cukru., vanilínový cukor., 4 žĺtky., PL zemiakového škrobu., trochu nastrúhanej citrónovej kôry., 4 bielky.,
Na ovocnú náplň: 3 - 4 olúpané a na plátky nakrájané hrušky., 250 ml hruškového nektáru., tortové číre želé., 2 - 3 PL práškového cukru.,
Na ozdobenie: 250 ml smotany na šľahanie., škoricový cukor., smeta-fix., niekoľko lístkov na ozdobu (mäty)., tmavá poleva.,
Na prípravu cesta dáme na dosku postupne všetky suroviny a najprv nožom a po čiastočnom spojení surovín ručne vypracujeme cesto, ktoré dáme asi na hodinu do chladničky. Z cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske plát s priemerom 30 cm. Pomocou valčeka ho prenesieme do vymastenej tortovej formy s priemerom 26 cm. Cesto vytlačíme asi cm pod okraj formy. Na prípravu tvarohovej náplne najprv oddelíme žĺtky od bielkov. Tvaroh, práškový a vanilínový cukor, žĺtky, solamyl a citrónovú kôru premiešame. Z bielkov ušľaháme sneh a zľahka vmiešame do tvarohu. Náplň rozotrieme na cesto, uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť. Doba pečenia asi 55 - 65 minút. Na ovocnú náplň dáme krátko povariť hrušky v hruškovom nektári. Ak sú už mäkké, pridáme tortové želé a cukor. Necháme prejsť varom a za občasného zamiešania necháme vychladnúť. Na tvarohovú náplň naukladáme hrušky a nalejeme želé. Necháme tuhnúť asi 2 hodiny v chladničke. Opatrne oddelíme orkaj formy. Smotanu, škoricový cukor a smeta-fix ušľaháme dotuha. Dáme do mikroténového vrecka, odstrihneme roh a špirálovito nastriekame na koláč "húseničky". Polevu pripravíme podľa návodu na obale, odstrihneme malinký rožtek a na papier na pečenie nastriekame oči, ústočka a tykadlá. Pred servírovaním dozdobíme zelenými lístkami. Uchovávame v chlade.
Na tvarohovú náplň: 500 g tvarohu na pečenie., 2 - 3 PL práškového cukru., vanilínový cukor., 4 žĺtky., PL zemiakového škrobu., trochu nastrúhanej citrónovej kôry., 4 bielky.,
Na ovocnú náplň: 3 - 4 olúpané a na plátky nakrájané hrušky., 250 ml hruškového nektáru., tortové číre želé., 2 - 3 PL práškového cukru.,
Na ozdobenie: 250 ml smotany na šľahanie., škoricový cukor., smeta-fix., niekoľko lístkov na ozdobu (mäty)., tmavá poleva.,
Na prípravu cesta dáme na dosku postupne všetky suroviny a najprv nožom a po čiastočnom spojení surovín ručne vypracujeme cesto, ktoré dáme asi na hodinu do chladničky. Z cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske plát s priemerom 30 cm. Pomocou valčeka ho prenesieme do vymastenej tortovej formy s priemerom 26 cm. Cesto vytlačíme asi cm pod okraj formy. Na prípravu tvarohovej náplne najprv oddelíme žĺtky od bielkov. Tvaroh, práškový a vanilínový cukor, žĺtky, solamyl a citrónovú kôru premiešame. Z bielkov ušľaháme sneh a zľahka vmiešame do tvarohu. Náplň rozotrieme na cesto, uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť. Doba pečenia asi 55 - 65 minút. Na ovocnú náplň dáme krátko povariť hrušky v hruškovom nektári. Ak sú už mäkké, pridáme tortové želé a cukor. Necháme prejsť varom a za občasného zamiešania necháme vychladnúť. Na tvarohovú náplň naukladáme hrušky a nalejeme želé. Necháme tuhnúť asi 2 hodiny v chladničke. Opatrne oddelíme orkaj formy. Smotanu, škoricový cukor a smeta-fix ušľaháme dotuha. Dáme do mikroténového vrecka, odstrihneme roh a špirálovito nastriekame na koláč "húseničky". Polevu pripravíme podľa návodu na obale, odstrihneme malinký rožtek a na papier na pečenie nastriekame oči, ústočka a tykadlá. Pred servírovaním dozdobíme zelenými lístkami. Uchovávame v chlade.
Mikulášsky chlebíček
250 g hladkej múky., 250 g celozrnnej (ražnej) múky., balíček kypriaceho prášku do perníka., 150 g kryštálového cukru., 50 g zmäknutého masla., 120 g medu., 3 PL vody., 3 vajcia., 3 PL rumu.,
Na plnku: 3 olúpané nahrubo nastrúhané jablká., 200 g na malé kúsky nakrájaných datlí., 100 g nasekaných vlašských orechov., 100 g mletých lieskových orieškov., 100 g sekaného kandizovaného ovocia., 50 g kryštálového cukru., 2 balíčky škoricového cukru., 2 balíčky vanilínového cukru., 3 PL rumu.,
Na potretie: rozšľahané vajce.,
Na zdobenie: olúpané mandle., kandizované ovocie.,
Prísady na plnku dobre premiešame a zmes necháme prikrytú cez noc postáť v chladničke. Na dosku preosejeme obe múky, pridáme kypriaci prášok do perníka, cukor a zmäknuté maslo. V miske zmiešame med, vodu, vajce a rum. Všetko prilievame do zmesi na doske a najprv pomocou okrúhleho noža a potom ručne zamiesime cesto, ktoré necháme postáť v chlade asi hodinu. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Diely rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 4 mm hrubé obdĺžniky, na ktoré nanesieme náplň tak, aby po stranách zostali asi 1,5 cm široké okraje. Tieto okraje zľahka potrieme vajcom a zvinieme ich dlhšou stranou do tvaru chlebíčka. Odstávajúce konce cesta pritlačíme k spodnej časti. Vytvorené chlebíčky položíme spojom dolu na plech s papierom na pečenie. Potrieme ich vajcom a ozdobíme mandľami a kandizovaným ovocím. Dáme piecť do spodnej časti predhriatej rúry. Čas pečenia 30 - 35 minút. Po upečení necháme chlebíček vychladnúť. Potom krájame.
Na plnku: 3 olúpané nahrubo nastrúhané jablká., 200 g na malé kúsky nakrájaných datlí., 100 g nasekaných vlašských orechov., 100 g mletých lieskových orieškov., 100 g sekaného kandizovaného ovocia., 50 g kryštálového cukru., 2 balíčky škoricového cukru., 2 balíčky vanilínového cukru., 3 PL rumu.,
Na potretie: rozšľahané vajce.,
Na zdobenie: olúpané mandle., kandizované ovocie.,
Prísady na plnku dobre premiešame a zmes necháme prikrytú cez noc postáť v chladničke. Na dosku preosejeme obe múky, pridáme kypriaci prášok do perníka, cukor a zmäknuté maslo. V miske zmiešame med, vodu, vajce a rum. Všetko prilievame do zmesi na doske a najprv pomocou okrúhleho noža a potom ručne zamiesime cesto, ktoré necháme postáť v chlade asi hodinu. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Diely rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 4 mm hrubé obdĺžniky, na ktoré nanesieme náplň tak, aby po stranách zostali asi 1,5 cm široké okraje. Tieto okraje zľahka potrieme vajcom a zvinieme ich dlhšou stranou do tvaru chlebíčka. Odstávajúce konce cesta pritlačíme k spodnej časti. Vytvorené chlebíčky položíme spojom dolu na plech s papierom na pečenie. Potrieme ich vajcom a ozdobíme mandľami a kandizovaným ovocím. Dáme piecť do spodnej časti predhriatej rúry. Čas pečenia 30 - 35 minút. Po upečení necháme chlebíček vychladnúť. Potom krájame.
sobota 30. júla 2016
Tvarohové šatôčky
balenie lístkového cesta (asi 400 g)., 250 g mäkkého tvarohu., vajce., 80 g práškového cukru., vanilínový cukor., 50 g hrozienok., žĺtok., džem.,
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a pokrájame na štvorce. Tvaroh vymiešame s rozšľahaným vajcom, práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme hrozienka, premiešame a rozdelíme na štvorce lístkového cesta. Konce štvorcov proti sebe spojíme, šatôčky uložíme na vodou opláchnutý plech a natrieme žĺtkom. Pokvapkáme džemom a upečieme.
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a pokrájame na štvorce. Tvaroh vymiešame s rozšľahaným vajcom, práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme hrozienka, premiešame a rozdelíme na štvorce lístkového cesta. Konce štvorcov proti sebe spojíme, šatôčky uložíme na vodou opláchnutý plech a natrieme žĺtkom. Pokvapkáme džemom a upečieme.
Jablkový koláč s pudingom
500 g polohrubej múky., prášok do pečiva., 3 lyžice cukru., 3 lyžice mlieka., 250 g masla (hera).,
Náplň: 1,5 kg jabĺk., 12 lyžíc cukru., 3 vanilkové pudingy.,
Jablká olúpeme a nakrájame na plátky (alebo nastrúhame), zmiešame s cukrom a vanilkovým pudingami (neuvarenými, len prášok).,
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 2 diely. Vyvaľkáme ho na 2 pláty. Jeden dáme na vymastený plech, naňho dáme jablkovú náplň a prikryjeme druhým plátom. Povrch môžeme potrieť rozšľahaným vajcom a pečieme asi 35 minút. Po upečení pocukríme práškovým cukrom.
Náplň: 1,5 kg jabĺk., 12 lyžíc cukru., 3 vanilkové pudingy.,
Jablká olúpeme a nakrájame na plátky (alebo nastrúhame), zmiešame s cukrom a vanilkovým pudingami (neuvarenými, len prášok).,
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 2 diely. Vyvaľkáme ho na 2 pláty. Jeden dáme na vymastený plech, naňho dáme jablkovú náplň a prikryjeme druhým plátom. Povrch môžeme potrieť rozšľahaným vajcom a pečieme asi 35 minút. Po upečení pocukríme práškovým cukrom.
Teľacie závitky s krupicovými haluškami
600 g teľacieho stehna., 4 plátky šunky., 4 plátky syra., mrkva., petržlen., cibuľa., soľ., mleté čierne korenie., olej., 100 ml smotany na varenie., lyžica hladkej múky., cukor., ocot.,
Halušky: 200 g detskej krupice., vajce., soľ.,
Teľacie stehno pokrájame na štyri rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý uložíme plátok šunky, plátok syra, plátok mrkvy a plátok očisteného petržlenu. Rezne zvinieme, spevníme niťou alebo špáradlom a na rozohriatom oleji prudko opečieme. Pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, pokrájaný zvyšok zeleniny, podlejeme vodou a udusíme domäkka. Závitky vyberieme a uložíme na teplé miesto. Zeleninu rozmixujeme, vylejeme do vhodnej nádoby a zahustíme smotanou, premiešanou s múkou. Omáčku ochutíme cukrom a octom. Podávame s haluškami.
Halušky: Do rozšľahaného vajca pridáme krupicu, potrebné množstvo vody, osolíme a vypracujeme cesto. Chvíľu ho necháme odstáť. Cesto pretlačíme cez haluškár do vriacej osolenej vody a uvaríme. Scedíme a prepláchneme vodou.
Halušky: 200 g detskej krupice., vajce., soľ.,
Teľacie stehno pokrájame na štyri rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý uložíme plátok šunky, plátok syra, plátok mrkvy a plátok očisteného petržlenu. Rezne zvinieme, spevníme niťou alebo špáradlom a na rozohriatom oleji prudko opečieme. Pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, pokrájaný zvyšok zeleniny, podlejeme vodou a udusíme domäkka. Závitky vyberieme a uložíme na teplé miesto. Zeleninu rozmixujeme, vylejeme do vhodnej nádoby a zahustíme smotanou, premiešanou s múkou. Omáčku ochutíme cukrom a octom. Podávame s haluškami.
Halušky: Do rozšľahaného vajca pridáme krupicu, potrebné množstvo vody, osolíme a vypracujeme cesto. Chvíľu ho necháme odstáť. Cesto pretlačíme cez haluškár do vriacej osolenej vody a uvaríme. Scedíme a prepláchneme vodou.
Hovädzie plátky s domácou tarhoňou
600 g hovädzieho stehna., cibuľa., olej., soľ., mleté čierne korenie., 100 g šampiňónov., lyžica horčice.,
Tarhoňa: 4 vajcia., polohrubá múka., mletá červená paprika., cibuľa., olej., petržlenová vňať., soľ.,
Hovädzie mäso pokrájame na rezne, mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na rozohriatom oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, opražíme, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Pridáme očistené pokrájané šampiňóny, horčicu, podľa potreby podlejeme vodou a udusíme domäkka. Podávame s tarhoňou.
Tarhoňa: Do rozšľahaných vajec vmiešame toľko múky, aby vzniklo veľmi tuhé, takmer sa rozsýpajúce cesto. Cesto postrúhame na hrubšom strúhadle, rozložíme na dosku a necháme obschnúť. Na rozohriatom oleji v hlbšej rajnici opražíme cibuľu, pridáme tarhoňu, osolíme, posypeme mletou červenou paprikou a za stáleho miešania pražíme. Zalejeme studenou vodou, premiešame a prikryté dusíme. počas dusenia niekoľkokrát premiešame a podľa potreby dolievame vodu. hotová tarhoňa by sa mala sypať ako udusená ryža. Pred podávaním posypme posekanou petržlenovou vňaťou.
Tarhoňa: 4 vajcia., polohrubá múka., mletá červená paprika., cibuľa., olej., petržlenová vňať., soľ.,
Hovädzie mäso pokrájame na rezne, mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na rozohriatom oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, opražíme, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Pridáme očistené pokrájané šampiňóny, horčicu, podľa potreby podlejeme vodou a udusíme domäkka. Podávame s tarhoňou.
Tarhoňa: Do rozšľahaných vajec vmiešame toľko múky, aby vzniklo veľmi tuhé, takmer sa rozsýpajúce cesto. Cesto postrúhame na hrubšom strúhadle, rozložíme na dosku a necháme obschnúť. Na rozohriatom oleji v hlbšej rajnici opražíme cibuľu, pridáme tarhoňu, osolíme, posypeme mletou červenou paprikou a za stáleho miešania pražíme. Zalejeme studenou vodou, premiešame a prikryté dusíme. počas dusenia niekoľkokrát premiešame a podľa potreby dolievame vodu. hotová tarhoňa by sa mala sypať ako udusená ryža. Pred podávaním posypme posekanou petržlenovou vňaťou.
Cestovinový šalát s jablkami
800 g cukety jednu červenú papriku dve paradajky dve jablká 100 ml olivového oleja 400 g cestovín soľ mleté čierne korenie nasekanú petržlenovú vňať bazalku
Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedíme ich a necháme vychladnúť. Zeleninu očistíme a nakrájame: červenú papriku na malé kúsky, cuketu a paradajky na plátky. Jablká umyjeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na plátky. Na olivovom oleji opečieme cukety, paradajky i plátky jabĺk. Podľa potreby podlejeme vodou. Na misu rozložíme uvarené cestoviny, pridáme opečené cukety, paradajky, jablká, nakrájanú červenú papriku, nasekanú petržlenovú vňať a ozdobíme kúskami bazalky. Podľa chuti posolíme a okoreníme.
Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedíme ich a necháme vychladnúť. Zeleninu očistíme a nakrájame: červenú papriku na malé kúsky, cuketu a paradajky na plátky. Jablká umyjeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na plátky. Na olivovom oleji opečieme cukety, paradajky i plátky jabĺk. Podľa potreby podlejeme vodou. Na misu rozložíme uvarené cestoviny, pridáme opečené cukety, paradajky, jablká, nakrájanú červenú papriku, nasekanú petržlenovú vňať a ozdobíme kúskami bazalky. Podľa chuti posolíme a okoreníme.
Farebné cestoviny s údeným mäsom a šalviou
400 g rôznofarebných cestovín, 500 g mletého mäsa, 300 g zeleného hrachu, petržlen, šalvia, 1 dl smotany na šľahanie, 100 g údenej slaniny, 2 lyžice ságy vita, 2 lyžice olivového oleja, 2 kukurice, mleté čierne korenie, 75 g údeného mäsa, soľ
Hrach uvaríme v slanej vode. Vodu zlejeme, hrach rozmixujeme a prepasírujeme. Údenú slaninu rozmixujeme. Do misky dáme hrachové pyré so smotanou a rozmixovanou slaninou, posolíme a okoreníme. Vyšľaháme. AK je zmes veľmi hustá, pridáme vývar. Do mletého mäsa primiešame nadrobno posekanú šalviu, petržlen, mleté čierne korenie, soľ, trochu olivového oleja a poriadne premiešame. Z masy formujeme fašírky ½ cm hrúbky a opečieme na panvici s olejom. V slanej vode uvaríme cestovinu. Vodu zlejeme a cestovinu udržujeme v teple. Kukuričné šúľky potrieme ságou vita, posolíme, okoreníme, opečieme a oddelíme zrno. Na taniere dáme cestovinu, ktorú sme zmiešali s údeným mäsom, kukuričnými zrnami a rozdrobenými fašírkami. Posypeme šalviou. Podávame s hrachovým pyré. Podávame vlažné.
Z uvareného hrachu zlejeme vodu, rozmixujeme ho a prepasírujeme.
V miske zmiešame pyré so slaninou, smotanou, posolíme a okoreníme.
Mleté mäso miešame s korením a vytvarujeme fašírky.
Cestovinu uvaríme v dostatočnom množstve slanej vody, do ktorej sme dali lyžicu ságy vita.
Na panvici opečieme fašírky. Pokvapkáme ich olivovým olejom.
Kukuricu potrieme ságou vita, posolíme ju, okoreníme a upečieme.
Hrach uvaríme v slanej vode. Vodu zlejeme, hrach rozmixujeme a prepasírujeme. Údenú slaninu rozmixujeme. Do misky dáme hrachové pyré so smotanou a rozmixovanou slaninou, posolíme a okoreníme. Vyšľaháme. AK je zmes veľmi hustá, pridáme vývar. Do mletého mäsa primiešame nadrobno posekanú šalviu, petržlen, mleté čierne korenie, soľ, trochu olivového oleja a poriadne premiešame. Z masy formujeme fašírky ½ cm hrúbky a opečieme na panvici s olejom. V slanej vode uvaríme cestovinu. Vodu zlejeme a cestovinu udržujeme v teple. Kukuričné šúľky potrieme ságou vita, posolíme, okoreníme, opečieme a oddelíme zrno. Na taniere dáme cestovinu, ktorú sme zmiešali s údeným mäsom, kukuričnými zrnami a rozdrobenými fašírkami. Posypeme šalviou. Podávame s hrachovým pyré. Podávame vlažné.
Z uvareného hrachu zlejeme vodu, rozmixujeme ho a prepasírujeme.
V miske zmiešame pyré so slaninou, smotanou, posolíme a okoreníme.
Mleté mäso miešame s korením a vytvarujeme fašírky.
Cestovinu uvaríme v dostatočnom množstve slanej vody, do ktorej sme dali lyžicu ságy vita.
Na panvici opečieme fašírky. Pokvapkáme ich olivovým olejom.
Kukuricu potrieme ságou vita, posolíme ju, okoreníme a upečieme.
Cestovinovo údeninový nákyp
250 g špagiet, 250 g cibule, 3 lyžice helie, 400 g špekáčov, 4 vajcia, 250 g kyslej smotany, balíček plátkového syra, 2 lyžice posekanej pažítky, soľ, mleté čierne korenie
Špagety uvaríme vo väčšom množstve slanej vody podľa návodu na obale, schladíme a necháme odkvapkať. Očistenú, pokrájanú cibuľu opražíme na helie do sklovita. Špekáčky olúpeme, pokrájame na kolieska a pridáme k cibuli, nakoniec primiešame varenú cestovinu. Zmes rozložíme do vymastenej nákypovej formy. Vajíčka rozšľaháme so smotanou, soľou, čiernym korením a pažítkou a nalejeme na zmes vo forme. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 220 stupňov 15 minút, potom rozložíme na povrch nákypu plátky syra a ešte 5 minút zapekáme. Vhodnou prílohou sú šaláty.
Špagety uvaríme vo väčšom množstve slanej vody podľa návodu na obale, schladíme a necháme odkvapkať. Očistenú, pokrájanú cibuľu opražíme na helie do sklovita. Špekáčky olúpeme, pokrájame na kolieska a pridáme k cibuli, nakoniec primiešame varenú cestovinu. Zmes rozložíme do vymastenej nákypovej formy. Vajíčka rozšľaháme so smotanou, soľou, čiernym korením a pažítkou a nalejeme na zmes vo forme. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 220 stupňov 15 minút, potom rozložíme na povrch nákypu plátky syra a ešte 5 minút zapekáme. Vhodnou prílohou sú šaláty.
Fenikel s makarónmi
Balíček makarónov, soľ, 3 cibule, strúčik cesnaku, 375 g mrkvy, fenikel, 4 PL oleja, 200 g sladkej smotany, vajce, mleté korenie, 500 g morčacej pečene, 100 g parmezánu, 30 g masla
Makaróny varíme 10 minút v dobre osolenej vode. Potom ich prelejeme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Cesnak a cibuľu ošúpeme a najemno pokrájame. Mrkvu a fenikel umyjeme, očistíme a najemno pokrájame na jemné kolieska, fenikel prekrojíme na polovice a potom na osminky. Na panvici rozpálime 2 PL oleja a na ňom 4 minúty pod pokrievkou dusíme cesnak, cibuľu a fenikel. Potom pridáme mrkvu a ešte 2 minúty všetko podusíme. Smotanu vymiešame s vajcom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Morčacie pečene umyjeme, osušíme a pokrájame na kúsky. Zvyšný olej rozpálime na panvici a pokrájanú morčaciu pečeň na ňom 3 minúty opečieme. Potom ju okoreníme. Do vymastenej formy navrstvíme makaróny, zeleninu a opečenú morčaciu pečeň a posypeme strúhaným parmezánom. Ešte obložíme kúskami helie a dáme na 30 minút zapiecť do rúry predhriatej na 200 stupňov.
Makaróny varíme 10 minút v dobre osolenej vode. Potom ich prelejeme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Cesnak a cibuľu ošúpeme a najemno pokrájame. Mrkvu a fenikel umyjeme, očistíme a najemno pokrájame na jemné kolieska, fenikel prekrojíme na polovice a potom na osminky. Na panvici rozpálime 2 PL oleja a na ňom 4 minúty pod pokrievkou dusíme cesnak, cibuľu a fenikel. Potom pridáme mrkvu a ešte 2 minúty všetko podusíme. Smotanu vymiešame s vajcom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Morčacie pečene umyjeme, osušíme a pokrájame na kúsky. Zvyšný olej rozpálime na panvici a pokrájanú morčaciu pečeň na ňom 3 minúty opečieme. Potom ju okoreníme. Do vymastenej formy navrstvíme makaróny, zeleninu a opečenú morčaciu pečeň a posypeme strúhaným parmezánom. Ešte obložíme kúskami helie a dáme na 30 minút zapiecť do rúry predhriatej na 200 stupňov.
piatok 29. júla 2016
Špirály so špenátom a bešamelom
350 g cestoviny, 200 g špenátu, ¾ l mlieka, 3 lyžice múky, cibuľa, 50 g ságy vita, muškátový orech, postrúhaný parmezán, soľ
V hrnci opražíme na polovici masla najemno nakrájanú cibuľu a pridáme umytý a nadrobno nakrájaný špenát. Osolíme ho a na miernom ohni dusíme, kým nezmäkne. Do iného hrnca vložíme zvyšok ságy vita, pridáme múku a chvíľu miešame. Potom prilejeme teplé mlieko a za stáleho miešania uvaríme bešamel. Osolíme ho a pridáme postrúhaný muškátový orech. Cestovinu uvaríme v slanej vode. Vyberieme ju, dáme odkvapkať a zmiešame ju bešamelom a uvareným špenátom. Cestovinu podávame teplú a posypanú strúhaným parmezánom.
V hrnci opražíme na polovici masla najemno nakrájanú cibuľu a pridáme umytý a nadrobno nakrájaný špenát. Osolíme ho a na miernom ohni dusíme, kým nezmäkne. Do iného hrnca vložíme zvyšok ságy vita, pridáme múku a chvíľu miešame. Potom prilejeme teplé mlieko a za stáleho miešania uvaríme bešamel. Osolíme ho a pridáme postrúhaný muškátový orech. Cestovinu uvaríme v slanej vode. Vyberieme ju, dáme odkvapkať a zmiešame ju bešamelom a uvareným špenátom. Cestovinu podávame teplú a posypanú strúhaným parmezánom.
Špagety so zeleninou a syrovou omáčkou
500 g zelenej špargle, 250 g mladej mrkvy, 400 g špagiet, soľ, 2 lyžice oleja
Omáčka - 2 šalotky, 20 g masla, 4 dl zeleninového vývaru, 1 dl bieleho vína, ¼ l smotany, 4 lyžice maizeny, 50 g ementálskeho syra, soľ, korenie, 1 lyžica citrónovej šťavy, cukor, viazanička pažítky a krkoška
Špargľu umyjeme, spodnú tretinu ošúpeme. Hlavičky odrežeme a odložíme bokom. Očistenú a umytú mrkvu nakrájame rovnako ako špargľu po dĺžke na tenké plátky. Ošúpanú a nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na horúcom tuku do sklovita. Pridáme zeleninový vývar a víno a necháme 5 minút povariť. Prilejeme smotanu, dáme zovrieť a zahustíme maizenou rozmiešanou v troche smotany. Ementálsky syr jemne nastrúhame, pridáme do omáčky a necháme roztopiť. Dochutíme soľou, korením citrónovou šťavou a cukrom. Krkošku a pažítku umyjeme, osušíme, jemne nakrájame a pridáme k omáčke. Špagety uvaríme v slanej vode podľa návodu. Posledné 4 minúty varíme so špagetami aj hlavičky špargle a posledné 2 minúty aj plátky zeleniny. Scedíme, dáme odkvapkať a podávame so syrovou omáčkou.
Omáčka - 2 šalotky, 20 g masla, 4 dl zeleninového vývaru, 1 dl bieleho vína, ¼ l smotany, 4 lyžice maizeny, 50 g ementálskeho syra, soľ, korenie, 1 lyžica citrónovej šťavy, cukor, viazanička pažítky a krkoška
Špargľu umyjeme, spodnú tretinu ošúpeme. Hlavičky odrežeme a odložíme bokom. Očistenú a umytú mrkvu nakrájame rovnako ako špargľu po dĺžke na tenké plátky. Ošúpanú a nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na horúcom tuku do sklovita. Pridáme zeleninový vývar a víno a necháme 5 minút povariť. Prilejeme smotanu, dáme zovrieť a zahustíme maizenou rozmiešanou v troche smotany. Ementálsky syr jemne nastrúhame, pridáme do omáčky a necháme roztopiť. Dochutíme soľou, korením citrónovou šťavou a cukrom. Krkošku a pažítku umyjeme, osušíme, jemne nakrájame a pridáme k omáčke. Špagety uvaríme v slanej vode podľa návodu. Posledné 4 minúty varíme so špagetami aj hlavičky špargle a posledné 2 minúty aj plátky zeleniny. Scedíme, dáme odkvapkať a podávame so syrovou omáčkou.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)