piatok 29. júla 2016

Špagety so zeleninou a syrovou omáčkou

500 g zelenej špargle, 250 g mladej mrkvy, 400 g špagiet, soľ, 2 lyžice oleja
Omáčka - 2 šalotky, 20 g masla, 4 dl zeleninového vývaru, 1 dl bieleho vína, ¼ l smotany, 4 lyžice maizeny, 50 g ementálskeho syra, soľ, korenie, 1 lyžica citrónovej šťavy, cukor, viazanička pažítky a krkoška
Špargľu umyjeme, spodnú tretinu ošúpeme. Hlavičky odrežeme a odložíme bokom. Očistenú a umytú mrkvu nakrájame rovnako ako špargľu po dĺžke na tenké plátky. Ošúpanú a nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na horúcom tuku do sklovita. Pridáme zeleninový vývar a víno a necháme 5 minút povariť. Prilejeme smotanu, dáme zovrieť a zahustíme maizenou rozmiešanou v troche smotany. Ementálsky syr jemne nastrúhame, pridáme do omáčky a necháme roztopiť. Dochutíme soľou, korením citrónovou šťavou a cukrom. Krkošku a pažítku umyjeme, osušíme, jemne nakrájame a pridáme k omáčke. Špagety uvaríme v slanej vode podľa návodu. Posledné 4 minúty varíme so špagetami aj hlavičky špargle a posledné 2 minúty aj plátky zeleniny. Scedíme, dáme odkvapkať a podávame so syrovou omáčkou. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára