piatok 19. augusta 2016

Čučoriedkový ryžový nákyp

2 šálky mlieka., štipka soli., polievková lyžica helie., 3/4 šálky dlhozrnnej ryže., 3 polievkové lyžice práškového cukru., balíček vanilkového cukru., 4 lístky želatíny., 4 polievkové lyžice vriacej vody., 1/4 l šľahačkovej smotany.,
Kompót z čučoriedok – 500 g čučoriedok., 1/8 l vody., práškový cukor., šťava a kôra z jedného citróna, zarovaná lyžica maizeny., pohárik vínovice.,
Mlieko dáme zovrieť so soľou a heliou, pridáme ryžu a asi 25 minút dusíme na miernom ohni. Potom zmes ochutíme cukrom a vanilkovým cukrom. Vopred namočenú a vytlačenú želatínu rozpustíme vo vriacej vode a zamiešame do horúcej ryže. Všetko potom necháme vychladnúť a až potom vmiešame tuhú šľahačku. Nákyp vložíme do vodou vypláchnutých formičiek (alebo jednej veľkej formy) a dám schladiť. Z očistených, umytých čučoriedok uvaríme s vodou, cukrom a citrónovou kôrou kompót, zahustíme ho maizenou a dochutíme vínovicou. Potom vyklopíme nákyp z formy, oblejeme kompótom a podávame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára