piatok 19. augusta 2016

“Potopená” hrušková torta

5 stredne veľkých hrušiek., 1/8 l bieleho vína., čajová lyžička mletej škorice., 150 g helie., 150 g cukru., 3 vajcia., 300 g polohrubej múky., balíček prášku do pečiva., 2 polievkové lyžičky mlieka., vrchovatá polievková lyžica kakaa., 4 vrchovaté polievkové lyžice jemných ovsených vločiek., polievková lyžica rumu., na špičku noža strúhaného muškátového orecha., tabuľka horkomliečnej čokolády., tuk na vymastenie formy., 2 polievkové lyžice práškového cukru.,
Hrušky obielime, rozpolíme, odstránime z nich jadrovníky a stopky. Vo veľkej rajnici rozohrejeme víno, pridáme hrušky a pol kávovej lyžičky mletej škorice a prikryté dusíme asi 5 minút. Hrušky necháme odkvapkať. Do misky dáme cukor, postupne pridávame vajcia a miešame ručným mixérom do penista. Potom zmiešame múku a prášok do pečiva s heliou a postupne pridávame do zmesi mlieko, kakao, ovsené vločky, rum, muškátový orech a zvyšok škorice. Všetko rýchlo vymiešame na tuhé cesto. Tabuľku čokolády polámeme a zľahka primiešame do cesta. Dve tretiny cesta vylejeme do vymastenej tortovej formy (s priemerom 26 cm) a povrch cesta uhladíme. Potom polovice udusených a dobre odkvapkaných hrušiek poukladáme na cesto (s jamkami po vybratom jadrovníku smerom nahor) a zvyšnou tretinou cesta ich prikryjeme. Tortu vložíme do rúry, predhriatej na 200º C a pečieme asi hodinu. Po upečení ju necháme vo forme vychladnúť. Pred podávaním tortu posypeme práškovým cukrom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára