piatok 19. augusta 2016

Poschodové placky

1 kg hladkej múky., 100 g práškového cukru., 100 g palmarin., 3 vajcia., 40 g droždia., 0,5 l mlieka., balíček vanilkového cukru., štipka soli.,
Plnka – 750 g sušených sliviek bez kôstok., 500 g mletého maku., 150 g jemného kryštálového cukru., štipka mletej škorice., štipka mletých klinčekov, 2 štamperlíky rumu, med podľa potreby.,
Na poliatie – 500 g medu., štamperlík rumu.,
Pripravíme si kvások z teplého mlieka, droždia a trošky múky. Múku, cukor, vajcia, palmarin a mlieko po pridaní kvásku spracujeme na hladké, nie príliš tuhé cesto a prikryté ho necháme hodinu kysnúť. Sušené slivky uvaríme s 0,25 l vody, ocedíme, najemno pomelieme, zmiešame s pomletým makom, cukrom, škoricou, klinčekmi, medom a rumom, prípadne pridáme trocha vývaru zo sliviek, aby plnka bola kašovitá. Cesto rozdelíme na 8 – 10 dielov, ktoré sformujeme na guľky a prikryté necháme na teplom mieste nakysnúť. Potom guľky na pomúčenej doske rozvaľkáme na placky asi vo veľkosti taniera. Vyvaľkané placky položíme na plech natretý maslom, vidličkou viackrát prepichneme, necháme ešte nakysnúť a v rúre predhriatej na 180º C pečieme asi 20 minút. Upečené placky necháme vychladnúť, potom ich natierame slivkovo makovou plnkou a kladieme postupne na seba. Nakoniec “koláč” polejeme zmesou zohriateho medu s rumom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára