štvrtok 4. augusta 2016

Pomarančová torta

230 g múky.,140 g helie., 6 žĺtkov., 110 g práškového cukru., 0,1 l pomarančového likéru (curacao)., 3 - 4 menšie pomaranče., 250 g mlieka., 5 cl šľahačkovej smotany., 30 g škrobovej múčky (maizeny)., 80 g kryštálového cukru., 70 g lúpaných mandlí., marhuľová želatína (15 g kelímok)., kandizovaná višňa (alebo iné okrúhle ovocie).,
Pomaranče vložíme do nádoby s vodou, prikryjeme a necháme niekoľko hodín postáť, pričom aspoň trikrát vodu vymeníme. Múku dáme na dosku, v strede urobíme priehlbinu a do nej dáme 4 žĺtka a 120 g helie, vyšľahanej s cukrom. Spracujeme na hladké cesto, ktoré formujeme do bochníka, zabalíme do alobalu a necháme 30 minút v chladničke stáť. Zvyšnou heliou vymastíme tortovú formu s priemerom 22 cm. Cesto rozvaľkáme, vložíme do formy tak, aby pokrývalo aj boky formy. Potom cesto popicháme na niekoľkých miestach vidličkou, dáme naň pergamenový papier, ktorý pokryjeme vrstvou suchých strukovýn. V rúre predhriatej na 180º C tortu pečieme 3é minút. Potom papier so strukovinami vyberieme a tortu vložíme naspäť do rúry a ešte 10 minút pečieme. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Žĺtka zmiešame s cukrom a maizenou, primiešame do nich teplé mlieko so šľahačkovou smotanou. Dáme na mierny oheň a pri stálom miešaní varíme, kým krém nezačne hustnúť. Potom vypneme horák a do krému primiešame 2 polievkové lyžice pomarančového likéru curacao a postrúhané mandle. Necháme krém vychladnúť. Potom ho nalejeme na upečené tortové cesto. Pomaranče dobre vyutierame a pokrájame na plátky. Rozložíme ich po obvode torty a do stredu ich uložíme do tvaru kvetu. Do stredu kvetu položíme koktejlovú višňu. Potom zohrejeme päť vrchovatých lyžičiek marhuľovej želatíny, ochutíme pol pohárikom likéru curacao. Želatínou polejeme pomarančové plátky. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára