štvrtok 4. augusta 2016

Jablkovo pistáciová torta

4 vajcia., 250 g masla., 200 g kryštálového cukru., PL vanilínového cukru., 2 PL citrónovej šťavy., ČL ostrúhanej citrónovej kôry., 400 g hladkej múky., štipka soli., balíček prášku do pečiva., 125 ml mlieka., 250 g nasekaných pistácií., maslo na vymastenie formy.,
Krém: 75 g práškového cukru., 50 g kyslej smotany., 2 PL želatínového stužovadla., 500 g jablkového pyré (alebo detskej výživy)., PL jablkovej pálenky (kalvadosu).,
Poleva: 150 g bielej čokolády., 50 g masla.,
Maslo s kryštálovým a vanilínovým cukrom vyšľaháme do peny a po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme citrónovú šťavu a kôru. Do zmesi striedavo pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a so soľou a mlieko. Cesto zmiešame so 100 g pistácií, rozdelíme na dve časti a jednu vylejeme do vymastenej tortovej formy. V rúre vyhriatej na 180º V upečieme dozlatista najprv jednu a potom aj druhú časť cesta. Vyberieme na kuchynskú mriežku, necháme vychladnúť a každý korpus vodorovne prerežeme na dve časti. Spodný korpus vrátime do tortovej obruče. Medzitým dohladka vymiešame kyslú smotanu so želatínovým stužovadlom pripraveným podľa návodu na obale. Vmiešame pyré, cukor a kalvados podľa chuti. Krém rozdelíme na tri časti. Prvú ihneď rozotrieme na korpus, zakryjeme druhým a postup opakujeme, kým neminieme všetky pláty korpusu. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a pridáme maslo. Časť si odložíme bokom. Rozpustenú čokoládu nanesieme na povrch torty, odložíme ju do chladničky a necháme niekoľko hodín tuhnúť. Keď torta dostatočne stuhne, vyberieme ju, odstránime tortovú obruč a rozpustíme odloženú čokoládu. Boky torty natrieme čokoládou a posypeme zvyšnými pistáciami.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára