piatok 19. augusta 2016

Gaštanové knedlíčky

0,25 l mlieka., 100 g kryštálového cukru., 2 žĺtky., 7 listov želatíny., 0,5 l šľahačkovej smotany., 250 g gaštanového pyré (mrazené)., 2 pomaranče., 2 kivi., soľ., vanilkový cukor., rum.,
Gaštanové pyré dáme rozmraziť cez noc do chladničky. Želatínu dáme zmäknúť do studenej vody. Mlieko, lyžičku vanilkového cukru a štipku soli uvedieme do varu. Žĺtky vymiešame s cukrom na hladký krém, do ktorého pridáme za stáleho miešania mlieko. Mlieko so žĺtkami dáme opäť na slabý oheň a pomaly miešame až do zhustnutia. Krém prelejeme do misy, trocha schladíme a ešte do teplého vmiešame zmäknutú želatínu, z ktorej sme vytlačili vodu. Krém prelejeme cez sito (aby sa zachytili prípadné hrudky). Ušľaháme šľahačkovú smotanu. Pyré dohladka vymiešame s 2 lyžicami rumu. Tretinu šľahačky a pyré dobre vmiešame do krému, zvyšnú šľahačku len opatrne primiešame. Gaštanovú hmotu vložíme do schladenej misy a dáme do chladničky stuhnúť (najlepšie na noc). Na ozdobu ošúpeme kivi a po dĺžke ho nakrájame na plátky. Pomaranče ošúpeme a podelíme na mesiačiky. Pred servírovaním vykrojíme z krému veľké knedlíčky pomocou lyžice, ktorú namáčame do studenej vody. Ku gaštanovým knedlíčkom na tanierik pridáme kivi a pomaranč, prípadne čokoládovú omáčku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára